ПрестижБуд
Поверніть ваш пристрій Поверніть ваш пристрій Для більш комфортного перегляду сайту

Наша компанія допомогла встановити меморіальну дошку на честь бійців УНР

29 January 2013

29 січня, з нагоди 95-ї річниці бою під Крутами, у Тернополі вшанували воїнів Армії УНР. На вхідній брамі Микулинецького цвинтаря урочисто відкрили меморіальну дошку з іменами дванадцятьох військових, державних службовців та медичних працівників Української Народної Республіки, які були поховані на цьому кладовищі у 1919-1921 роках.

«Загальновідомо, що на Микулинецькому цвинтарі спочиває генерал-хорунжий Євген Мєшковський та підполковник Андрій Клим. Їхні могили збереглись до наших днів. Поховання інших людей, зазначених на меморіальній таблиці, були знищені. Встановити раніше маловідомі імена вдалось завдяки документам Державного архіву Тернопільської області. Працівники архіву поставились з розумінням до наших пошуків та усіляко нам сприяли», – розповідає координатор благодійної ініціативи «Героїка» Павло Подобєд.

Активісти зазначають, що Тернопіль приємно здивував: міська рада безперешкодно виділила місце під меморіальну дошку, швидко відгукнулись жертводавці, сприяла дирекція кладовища. Серед тих, хто допомагав грошима, були як фізичні особи, так і компанія “Тернопіль-ПрестижБуд”, яка взяла на себе більшу частину витрат.

Представники «Героїки» переконані, що Микулинецький цвинтар є культовим місцем в історії українського війська. Тут поховані не лише два генерали Армії УНР, але й учасник Першого Зимового походу Іван Мельдер – юнак 2-го Запорізького кінного полку, уродженець Латвії. Цей воїн був відзначений найвищою військовою нагородою УНР – Орденом Залізного Хреста. Могила Мельдера не збереглась до наших днів, єдине що тепер нагадує про цього героя – меморіальна дошка.


Назад до списку новин